TENNISKIDS TOF: 
Een nieuwe tenniservaring voor kinderen

Vanaf oktober introduceren we een nieuw systeem genaamd Tenniskids TOF, dat wordt ondersteund door de KNLTB. Het vernieuwde Tenniskids-programma zorgt ervoor dat kinderen met nog meer plezier en motivatie op de tennisbaan staan, terwijl het hen en hun ouders inzicht geeft in hun tennisontwikkeling. In 2023 is het Tenniskids-programma vernieuwd en nog leuker geworden, met de toevoeging van Tenniskids TOF (Tennis Ontwikkelings Fases). Met Tenniskids TOF kan jouw kind zich op een betere manier en in zijn eigen tempo ontwikkelen. Bij Tenniskids TOF staat het kind centraal.

Wanneer de tennisleraar met Tenniskids TOF werkt, krijgt jouw kind een Tenniskids TOF spelerskaart. Deze kaart heeft dezelfde kleur als de Tenniskids-categorie waarin jouw kind speelt. Met deze kaart krijg je als ouder inzicht in de ontwikkeling van je kind. Het is handig om de kaart aan de tennistas van je kind te bevestigen, zodat hij of zij deze altijd bij zich heeft tijdens trainingen en wedstrijden.

Op de voorkant van de kaart wordt je kind uitgedaagd om van level naar level te gaan. In overleg met de tennisleraar mag je kind een bolletje inkleuren wanneer een bepaald level binnen een ontwikkelingsfase is voltooid. Dit is niet alleen leuk, maar werkt ook motiverend. Het aantal ingekleurde bolletjes geeft antwoord op vragen als:

 • Wanneer is mijn kind klaar om competitie te spelen of aan toernooien deel te nemen?
 • Wanneer kan mijn kind naar een hoger niveau binnen dezelfde Tenniskids-categorie?
 • Wanneer is mijn kind klaar voor de volgende Tenniskids-categorie?

Op de achterkant van de kaart kan een bolletje worden ingekleurd voor elke keer dat je kind op de tennisbaan staat. Dit kan zijn tijdens tennislessen, wedstrijden, vrije speelmomenten en/of deelname aan clubactiviteiten. Bij een volle kaart kan je kind een leuke beloning verwachten van de tennisleraar of de tennisvereniging. De leraar houdt de voortgang van je kind ook bij in een speciale digitale app.

Tenniskids is volledig afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen, wat duidelijk naar voren komt in de vier verschillende fases: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Elke fase heeft bijpassende leeftijden, baangroottes en balsoorten, waardoor kinderen snel kunnen leren tennissen.

 • Tenniskids Blauw:
  Voor de jongste kinderen is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase, bedoeld voor kinderen van 4 tot 6 jaar, maken ze op speelse wijze kennis met de basis van tennis en de tennisvereniging. Ze ontwikkelen hun eerste bal- en racketvaardigheden door middel van leuke oefeningen die speciaal zijn afgestemd op hun leeftijd en belevingswereld, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket.

 • Tenniskids Rood:
  In Tenniskids Rood gaan kinderen verder met het ontdekken van het tennisspel. Deze fase is bedoeld voor kinderen tot en met 8 jaar. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van beweging en coördinatie. Ze nemen deel aan leuke activiteiten op de tennisvereniging en spelen korte wedstrijdjes in de Rode competitie met hun team. Daarnaast kunnen ze meedoen aan Tenniskids toernooitjes, die vaak maar een dag(deel) duren. In Rood spelen kinderen met een zachte rode bal op een minibaan.

 • Tenniskids Oranje:
  In Tenniskids Oranje werken kinderen verder aan hun ontwikkeling. Deze fase is voor kinderen van 8 tot en met 10 jaar. Ze leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk op een grote baan te kunnen spelen. Kinderen in Oranje kunnen wedstrijdjes spelen door deel te nemen aan de Oranje competitie met hun team. Ze kunnen ook meedoen aan Tenniskids toernooitjes, die vaak op één dag worden georganiseerd in het hele land. De wedstrijdjes in Oranje duren iets langer dan in Rood. In Oranje spelen kinderen met een oranje bal op een driekwartbaan. 

 • Tenniskids Groen:
  In de laatste fase, Tenniskids Groen, bereiden kinderen zich voor op tennis op de "hele baan". Hier worden technieken, tactieken en atletische vaardigheden verder ontwikkeld. Tenniskids Groen is bedoeld voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. In Groen worden de wedstrijden langer en speelt competitietennis een belangrijke rol, bekend als de Groene competitie. Tenniskids toernooitjes voor Groen worden vaak over meerdere dagen verspreid georganiseerd en sommige zijn gekoppeld aan een open juniorentoernooi. Kinderen die in Groen spelen, gebruiken een langzame groene bal op een hele baan.

Wil je meer weten over Tenniskids TOF? Vraag het aan de tennisleraar.